طرح فرهنگی تربیتی جوانه های مهر
مقدمه :
تربیت به معنای پروردن است و با ایجاد دگرگونی به منظور دستیابی به کیفیت مطلوب، حاصل میشود، و با عینیت بخشیدن به کمالات بالقوه به طور تدریجی بهدست میآید. اگر پدیدهای جاندار و قابل رشد را، از صورت و حالت نامطلوب به سمت کیفیت مطلوب یا بهتر، کمال بخشیدیم، می گوییم او را تربیت کردهایم، و استعدادهای بالقوه آن را، برای کمال فعلیت بخشیدهایم. بر اساس این تعریف، موضوع قابل تربیت، پدیدههای قابل رشد و تکاملپذیری چون انسانها، حیوانات و گیاهان میتوانند باشند و درغیر این موارد کاربردی ندارد؛ زیرا اشیایی که تمام کمالات بالقوه آنها فعلیت یافته یا فاقد کمالات بالقوهاند تربیت هم نمیپذیرند. به همین دلیل است که واژه تربیت در مورد انسان و حیوان و روییدنیها که رشد و نمو محسوس دارند، به کار میرود و در هر کدام از این موارد نیز معنای خاصی دارد. در مورد انسان، تربیت به معنای رشد گرایشهای متعالی و اخلاق نیکو و فعلیت یافتن کمالات بالقوه نفسانی است و درباره حیوانات، رشد غرایز یا عادت دادن آنها به کاری است که مورد نظر تربیتکننده است و در مورد گیاهان، رشد و باروری بیش از حد معمول مراد است که با ایجاد اوضاع مناسب صورت میگیرد.
در وجود انسان، دوگونه استعداد و توانایی نهفته است: یکی استعدادهای طبیعی، که بدون دخالت و اراده انسان، رشد و فعلیت مییابد و قانون هدایت عمومی بر آنها حاکم است. دیگری، تواناییهای معنوی که در پرتو اراده و خواست انسان، فعلیت مییابد و با عینیت یافتن آنها شخصیت حقیقی انسان شکل میگیرد. این استعدادها اصلاحشدنی، و همینها موضوع تربیت است. در وجود انسان، استعدادهای معنوی فراوانی نهفته است و کمال انسان با رشد صحیح آنها تحقق مییابد. هر کسی در رشد استعدادهای معنوی خود دخالت مستقیم دارد؛ یعنی اگر بخواهد، میتواند استعدادهایش را رشد دهد. از آنجا که برای ارزشهای معنوی و کمالات انسان، نهایتی تصور نمیشود، هیچ کسی، هر چند از ارزشهای والا و بلندی برخوردار باشد، باز هم از تربیت بی نیاز نیست. این جهات، سبب شده است که انسان بیش از هر پدیده دیگر اصلاحپذیر و تربیت او ضروری باشد.
اهداف:
- ارتقاء سطح اطلاعات دینی
- تعمیق باورهای دینی و تقویت ایمان مذهبی و آشنایی بیشتر با آموزههای اسلامی
- ایجاد روحیهی التزام و تقید به معیارها وضوابط شرع مقدس
- افزایش انگیزه، نشاط و ایجاد روحیهای شاداب و پرنشاط
- ایجاد ارتباط پیوسته با کارشناسان مذهبی – فرهنگی
- ایجاد انس و الفت بین خانوادهها و فرزندان آنها
- ایجاد فضای مشترک بین والدین و فرزندان
- تغییر و تعدیل فضای ذهنی و بازیهای فرزندان
راهبردها:
به منظور تحقق اهداف یاد شده اصلیترین راهبردها در اجرای این طرح عبارتند از:
- استفاده از روشهای غیرمتمرکز و غیرحضوری
- استفاده بهینه از اوقات فراغت و روزهای تعطیل
- استفاده از ظرفیتها و امکانات فرهنگی موجود در مراکز (استفاده از فضای باز و حضور در طبیعت)
- برقراری ارتباط مخاطبان با کارشناسان مراکز
- ایجاد کارگروه یا اتاق فکر
کلیات طرح:
این طرح شامل فرزندان پرسنل مراکز میباشد که در مرحله اول کلیه اطلاعات فرزندان در فرم مخصوصی ثبت و جمع آوری میگردد . پس از جمع آوری و جداسازی گروههای هدف کار و برنامه با گروه هدف شروع میگردد . برای اجرای این طرح پیشنهاد میگردد:
الف: استفاده از روشهای غیرمتمرکز و غیرحضوری
در این راستا برای گروههای هدف در مناسبتهای مختلف و برنامههای گوناگون بستههای فرهنگی ارسال میگردد و این قسمت بیشتر برای ایجاد ارتباطات اولیه و تداوم ارتباط میباشد که در این زمینه میتوان نشریهای ثابت را در دستور کار قرار داد و بهصورت مرتب با گروههای هدف ارتباط برقرار کرد.
ب: استفاده بهینه از اوقات فراغت و روزهای تعطیل
برای استفاده از اوقات فراغت بویژه تابستان اردوهای فرهنگی برای گروه هدف برگزار میگردد و برنامهها بهصورت حضوری در قالب جلسات فرهنگی و برنامههای آموزشی تفریحی و برنامههای غیرحضوری خواهد بود. توضیحات لازم داده خواهد شد.
برنامههای تابستان:
برنامههای تابستان باید بیشتر در جهت جذب و ترغیب افراد برای حضور در برنامههای مراکز باشد و کارشناس هر مرکز خود مسئول برگزاری برنامه های اعلام شده میباشد که اصلیترین آنها ایجاد جلسات فرهنگی در قالب برنامههای مفرح متناسب با سن گروه مخاطب و ایجاد ارتباطی صمیمی و دوستانه با آنها میباشد.
ج: استفاده از ظرفیتها و امکانات فرهنگی موجود در مراکز
با توجه به آموزشی بودن اکثریت مراکز درمانی، مراکز دارای فضاهای آموزشی مناسب هستند که در ایام تابستان و معمولا پنج شنبهها تعطیل می باشند کارشناسان باید در مراکز این مسائل را پیگیری نمایند و از تمام ظرفیتهای موجود در مراکز از قبیل زمین بازی؛ فضای سبز؛ سالن کنفرانس و کلاسهای درس موجود در مراکز؛ مسجد و غیره ... استفاده کافی را بنمایند.
د: برقراری ارتباط مخاطبان با کارشناسان مراکز
در این طرح تلاش بر این است که ارتباط کارشناسان با گروههای هدف هر چه بیشتر شود که در ایام تعطیلات با برگزاری کلاس و برنامه0های تفریحی این اتفاق خواهد افتاد و در طول سال با برگزاری طرح پشتیبان تحصیلی که کارشناس با توجه به پیگیری وضعیت درسی، روحی بچه ها میتواند کلاسها و برنامههایی برای کمک درسی افراد در نظر بگیرد و حداقل هفتهای یک بار با مخاطبین ارتباط برقرار نماید.
و: ایجاد کارگروه (اتاق فکر) طرح
اتاق فکر در ستاد مرکزی دفاتر نسیممهر برگزار میگردد که متشکل از مسئول فرهنگی و تعدادی از کارشناسان میباشد.
برنامهها و نظرات پس از تایید مدیر دفاتر نسیم مهر وارد مرحله اجرا میگردد.
شرح وظایف کار گروه:
برنامهریزی کلیه برنامههای فرهنگی برای گروههای هدف
ایجاد نشریه و برگزاری برنامههای همگانی
آمادهسازی شرح وظایف و توجیح و آموزش کارشناسان مراکز برای اجرای طرح مربوطه
انتخاب گروه هدف و ساماندهی برنامهها
پیگیری و رصد برنامههای اجرا شده در مراکز
معاونت فرهنگی دفاتر نسیم مهر
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
تابستان 1392